Barion Pixel Mire jó a Magnézium? – Patikamix.hu

Mire jó a Magnézium?

A magnéziumot 1808-ban fedezték fel, azonban csak 1933-ban vált egyértelművé élettani jelentősége. Egy olyan ásványi anyagról van szó, amely nélkül nem tudunk élni, beviteléről nap, mint nap gondoskodnunk kell. Jóllehet a magnéziumkészlet fele a csontjainkban foglal helyet, másik felének 90%-a a sejtjeinkben, pozitív töltésű ion (ú.n. kation) formájában.

A magnézium nélkülözhetetlen szerepet tölt be az élettani folyamatokban. Fontos aktiváló ion, számos enzim (ATP-áz, foszfatáz, stb.) működéséhez elengedhetetlen. Elsősorban az idegrendszert szabályozza, a mozgató idegvégződésekre közvetlenül fejti ki hatását. Nagyon lényeges azonban, hogy csak a kalciummal együtt tudja szabályozni az idegrendszeri működést. Számos tudományos vizsgálat bebizonyította, hogy a magnézium az érfalra is kedvező hatást gyakorol. Szívbetegségben szenvedők életminősége javítható magnéziumpótlással.

A szervezetünkben optimálisan fele annyi magnézium található, mint amennyi kalcium. Ha megváltozik a magnéziumszint, akkor a kalcium is hozzá igazodik. Például ha több magnézium van jelen, mint amennyire szükség van, akkor a kalciumszint visszaszorul (mindez hormonális szabályozás alatt áll).

Mikor alakulhat ki magnéziumhiány? Elsősorban alultápláltság, hashajtók tartós alkalmazása, folyamatos hasmenés, várandósság, szélsőséges diéták, fogyókúrák, stressz, egyoldalú táplálkozás, rossz konyhatechnika valamint számos betegség alakíthatja ki. Ilyenkor izomgörcs, remegés, fokozott ingerlékenység jelentkezik. Legsúlyosabb esetben zavartság, rángatózás és egyéb kóros idegrendszeri tünet jön létre.

Intenzív edzésprogram alatt és természetesen az élsportban jelentősen megnövekszik a magnéziumszükséglet, amelynek a megnövekedett izommunka és az anyagcsere-folyamatok felgyorsulása az oka. Ahhoz, hogy az izmok, idegek regenerálódni tudjanak, szintén szükség van magnéziumra. Élsportolók és aktív szabadidő-sportolók körében gyakran jelentkező tünet a lábikragörcs, amely a magnéziumhiánynak tulajdonítható.

Hinterlasse einen Kommentar

Bitte beachten Sie, dass Kommentare vor der Veröffentlichung freigegeben werden müssen