Barion Pixel Mire jó a halolaj- Omega 3 – Patikamix.hu

Mire jó a halolaj- Omega 3

  1. A növényi eredetű ételek nem tartalmaznak omega-3 EPA-t vagy DHA-t, amelyek az algákban, halakban és halolajokban találhatóak.
  2. A helyes omega-3 – omega-6 arány biztosításához célszerű halolajat fogyasztani, mivel az nem tartalmaz omega-6 zsírokat.
  3. Az omega-3 ideális forrása a vadhalászatból származó hidegvízi, mélytengeri hal, amely 38%-ban tartalmaz omega-3 EPA  és DHA zsírsavat.
  4. A halolajak minőségét meghatározó jellemzők: a készítmények tisztasága, stabilitása és mellékhatás mentessége.
  5. A halolajak előállítása egy kényes, összetett folyamat, mivel az omega-3 zsírokon kívül fontos sejtvédő összetevők is vannak a halakban, melyek elveszhetnek a folyamat során. Tehát a gyártási is folyamatoktól függ, hogy a készítmény mennyire hatékony és biztonságos.
  6. A halolaj biztonságát a tisztasága garantálja, mely abból adódik, hogy a gyártás során megtisztítják a készítményt a környezeti szennyeződésektől, rákkeltő anyagoktól.
  7. A halolaj hatékonysága a készítmény stabilitásától függ.
  8. A halolaj stabilitása a halolajban lévő természetes sejtvédő antioxidánsok és a természetes E-vitamin (gamma-, delta- és alfa-tokoferol) hatásmechanizmusán alapul. A sejtvédő antioxidánsok hiánya és a nem megfelelő E-vitamin nagyban ronthatja a készítmény hatékonyságát!
  9. A halolaj tudományos, klinikai dokumentációja orvos szakmailag is alátámasztja a készítmény hatékonyságát és biztonságosságát.

Miért van szükségünk Omega 3 zsírsavakra?

Az omega-3 zsírsavak mindig is jelen voltak az emberiség táplálkozásában, de csak az utóbbi évtizedekben ismerték fel, hogy milyen fontos szerepük van a szervezet megfelelő működésének fenntartásában, az egészség megőrzésében, és a betegségek gyógyításában.

Az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavakat esszenciális, azaz alapvető zsírsavaknak nevezzük, ami orvosi nyelven azt jelenti, hogy ezek a zsírsavak nélkülözhetetlenek az egészséges élethez!

Hasonlóan a vitaminokhoz a szervezet az omega-3 zsírsavakat sem képes előállítani, ezért azokat csak étkezés alkalmával tudjuk magunkhoz venni.

Egyoldalú táplálkozásunknak köszönhetően az omega-3 típusú zsírokból alig fogyasztunk, ezzel szemben étrendünk nagy mennyiségben tartalmaz magas omega-6 tartalmú állati zsírokat és hidrogénezett növényi olajokat. Ezért fontos, hogy omega-3-mal egészítsük ki az étrendünket!

Szervezetünkben számos betegség okozója is lehet az omega-3 hiány illetve az egészségtelen irányba eltolódott omega-3 - omega-6 arány. Az ideális 1:1, maximum 1:5 lenne, ezzel szemben napjainkban az omega-3 - omega-6 arány 1:25 - 1:30 közé esik.

Ennek oka, hogy a szervezetnek nélkülözhetetlen omega-3 EPA és DHA többszörösen telítetlen zsírsavak főként a hidegvízi, mélytengeri halak húsában találhatóak, amelyekből alig fogyasztunk.

Hazai körülményeink között legegyszerűbben halolaj készítménnyel pótolhatjuk a szervezetünk számára szükséges omega-3 mennyiséget.

Hogyan segíti szervezetünk működését és egészségünk megőrzését az omega-3?

Az omega-3 zsírsavaknak két alapvetően fontos szerepe van szervezetünkben:

  1. minden sejtünkben megtalálhatók, a test fontos építőelemei
  2. a vérnyomás és immunrendszer szabályozásában fontos szerepet játszó eicosaonid hormonok forrásai

Az omega-3 azáltal vesz részt a sejtműködésben, hogy beépül a sejthártyába, és rugalmasabbá teszi azt, így segíti az összes szervrendszer egészséges működését.

Omega-3 zsírsav fogyasztását követően javul a sejtmembrán rugalmassága, így számos sejten belül lejátszódó folyamatot is segít, mint például az enzim és receptor aktivitás, ionáramlás, stb. Ezek az alapvető sejtszintű folyamatok rendkívül fontosak szervezetünk egészséges működéséhez!

Az omega-3 előnyösen befolyásolja a szem látóhártya, valamint az agy- és idegsejtek működését, ezáltal javul memóriánk és koncentrációs képességünk! Az immunrendszer normális működéséhez is nélkülözhetetlen.

Védi az érfalakat az érelmeszesedéstől ezzel biztosítva az egészséges vérkeringést.

Továbbá segíti a gyulladásos típusú betegségek (Pl. ízületi gyulladások) gyógyulását is.

A keringésen keresztül még számos jótékony hatást fejt ki szervezetünkben. Fontos szerepet játszik a szív és érrendszeri megbetegedések, valamint a szívritmuszavar kialakulásának megelőzősében. Csökkenti az újbóli szívinfarktus bekövetkezésének rizikóját. Az omega-3 úgy csökkenti a vérrög kialakulásának a kockázatát, hogy gátolja a véralvadást elősegítő faktorokat:

  1. növeli a véralvadási időt
  2. gátolja a vérlemezkék összecsapódását
  3. csökkenti a vér viszkozitását.

Alkalmazható bőrbetegségek (pl.ekcéma, pszoriázis, hajhullás stb.) enyhébb formáinak megelőzésére és kiegészítő kezelésére is.

Az a tény, hogy omega-3 fogyasztásának hatására a test minden sejtjében kedvező változások indulnak el, magyarázza azt, hogy számos egymással nem közvetlen kapcsolatban lévő szervben illetve testrészben is tapasztalhatjuk a pozitív hatásokat. Ilyenek például a szív, a vérerek, az ízületek, a bőr vagy a szemek is.

Hogyan pótolható az Omega 3 hiány?

A rendszeres tengeri hal vagy a belőlük készült minőségi halolaj készítmény fogyasztásával pótolhatjuk az omega-3 szükségletünket, és ezzel egyidejűleg szervezetünkben az omega-3 - omega-6 arányt is javítjuk.

Lehetőleg hidegvízi mélytengeri halak húsából előállított természetes, tisztított készítményt válasszunk, mert ebben van a legtöbb omega-3, és ezt biztonsággal szedhetjük!

Mi történik a szabad gyökökkel és a vérben kimutatható E-vitamin mennyiséggel különféle halolajak 3 heti szedését követően?

A hagyományos halolaj esetén a vérben található szabad gyökök jelentősen növekednek, továbbá a vérben lévő E-vitamin értéke is komolyan csökken. Ugyanez nem figyelhető meg az Eskimo természetes, stabil halolaj esetében.

halolaj szabadgyok o3w 1

1. ábra

Milyen veszélyeket hordoz, ha a szabad gyökök száma megnő a szervezetben?

A szabad gyökök képződése természetes élettani folyamat. A szabadgyök-reakciók a sejt minden részében végbemennek. Testünk sejtjei, szövetei a szabad gyököknek nevezett agresszív atomcsoportok állandó támadásának vannak kitéve - kutatók számításai szerint minden egyes testsejt naponta körülbelül 10 000 alkalommal.

A szabad gyökök az anyagcsere és a baktériumok elleni védekezés során, valamint az ultraibolya- és röntgensugárzás hatására keletkeznek, de bizonyos körülmények között, pl. tartós légszennyezettség, betegségek, vagy dohányzás hatására fokozottabban termelődnek.

Azáltal károsítják a sejteket - legrosszabb esetben a DNS molekulákat is -, hogy szabad elektronjuk lévén összekapcsolódnak a sejtalkotó anyagokkal. Egy-egy ilyen súlyosan sérült sejt rákos sejtté válhat, vagy elhalhat, melyek eltakarítása az immunrendszer feladata.

Továbbá a szabad gyökök károsító hatása sok betegség kialakulásában kimutatható: nagy szerepet játszanak a sejtek öregedési folyamataiban, a koszorúér-elmeszesedés, a szívinfarktus, a rákos megbetegedések, bőrgyógyászati megbetegedések, több májbetegség kialakulásában.

A szabad gyökök és a lipid peroxidáció

A szervezetben képződő szabad gyökök a lipid peroxidációnak nevezett folyamatot indítják el. Peroxidációra főleg a többszörösen telítetlen zsírsavak hajlamosak, mivel a kettős kötések melletti szénatomjuk C–H kötése gyengébb, ezért a szabadgyök-reakciók kezdetét jelentő hidrogénelvonás könnyebben végbemegy.

A lipid peroxidáció elnevezés félrevezető abban az értelemben, hogy a folyamat egyáltalán nem korlátozódik a lipidekre, hanem képes a keletkező szabad gyökök környezetében lévő összes alapvető biomolekulát (fehérjék, nukleinsavak, szénhidrátok) károsítani.

A szabad gyökök és a gyulladásos folyamatok

A gyulladás általános mechanizmusában is lényeges szerepe van a szabadgyök-reakcióknak. A fagociták működésekor keletkező oxigén szabad gyökök célszerű hatásukon – a mikroorganizmusok, célsejtek elpusztításán – kívül, a sejten kívüli térbe jutva károsíthatják a környező szöveteket. Ezenkívül igazolták, hogy szerepük van egyes gyulladást fenntartó anyagok képződésében.

A szabad gyökök és az öregedés

Számos adat utal meghatározó szerepükre az öregedés folyamatában. Ezt igazolja az antioxidánsok átlagos élettartamot meghosszabbító hatása és a szabadgyök-reakciókat minimalizáló hasonló hatása.

A szabad gyökök és a májbetegségek

Kimutatták, hogy a májbetegségek bizonyos formáinak előidézésében is

Hogyan változnak a szabad gyökök a szívben?

halolaj szabadgyok o3w 3

2.ábra

A szív megfelelő működéséhez nagyon fontos, hogy a szabad gyökök minél kisebb számban legyenek fellelhetőek benne. A szabad gyökök károsító hatása kimutatható a koszorúér-elmeszesedés, a szívinfarktus esetében is.

A kóros szabadgyök-reakciók legjobban igazolt területe az iszkémiás szövetkárosodás. Ebbe a betegségcsoportba tartozik a szívizominfarktus, az infarktust gyakran megelőző angina pectoris (a szív csökkent oxigén ellátása miatt jelentkező mellkasi fájdalom), és az agyi erek megbetegedései is (pl. agy-érelmeszesedés, agytrombózis)

Az Eskimo természetes, stabil halolaj az eredmények alapján hatásos védelmezője szívünknek, mivel a szívre gyakorolt pozitív hatásai mellett, nem növeli a szívben található szabad gyökök számát!

jelentős része van a szabad gyökös mechanizmusoknak. Az alkohol májkárosító hatását szabad gyökök felszabadítása útján hozza létre. Több vegyszer és gyógyszer által kiváltott májkárosodás is szabadgyökös-reakciók következménye. A gyógyszer, vegyszer által indukált májkárosodások döntő többsége szabadgyök-reakciók útján jön létre, csak kisebb részükben szerepel immunológiai mechanizmus. A réz- és vaslerakódással járó betegségekben (Wilson-kór, haemochromatosis) is a májkárosodás kialakulásában valószínűleg szabadgyök-reakciók szerepelnek.

A fentiek miatt fontos, hogy az Eskimo halolaj gyakorlatilag nem növeli a szabad gyökök számát a vérben, és az E-vitamin mennyiségét sem befolyásolja rossz irányba, így nincsen negatív élettani hatása.

Hogyan változik a koleszterin szint a halolaj 4 heti szedésének a hatására?

Az LDL koleszterin, amit „rossz koleszterinnek” is neveznek - mivel az érelmeszesedés fő okozója - csökkent a stabil halolaj szedése után! Ugyanez nem mondható el a normál halolaj esetében.

halolaj koleszterin o3w 1

3.ábra - 4 hetes kezelés után a jó és a rossz koleszterin tartalom a vérben.

Az Eskimo természetes, stabil halolaj egyik legfontosabb hatása, hogy a jó koleszterin (HDL) emelése mellett a rossz koleszterin (LDL) szintjét csökkenti! Tehát hiába csökkenhet az átlagos halolaj hatására az összkoleszterin szintünk, ha az LDL és HDL koleszterin aránya közben rossz irányba változik! Továbbá az Eskimo természetes, stabil halolaj képes megváltoztatni a „rossz koleszterin” (LDL) molekula szerkezetét azáltal, hogy csökkenti a sűrűségét. Így tovább csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, mert így az LDL nem képes letapadni az érfalon!

halolaj koleszterin o3w 3

4.ábra

A Lipoprotein ugyancsak a szívbetegségek egyik komoly rizikó faktora. Strukturálisan hasonló felépítésű, mint az LDL (rossz) koleszterin. Az Eskimo természetes, stabil halolaj másik fontos hatása, hogy a lipoprotein szintjét is jelentősen csökkenti!

Lehetőleg hidegvízi mélytengeri halak húsából előállított természetes, tisztított készítményt válasszunk, mert ebben van a legtöbb omega-3, és ezt biztonsággal szedhetjük!

Hogyan változik a triglycerid és fibrinogén szint a halolaj szedésének a hatására?

A természetes, stabil halolaj jelentősen csökkenti a triglycerid értékét, ami fő rizikó faktora a szívbetegségek kialakulásának.(5.ábra)

halolaj trigliceryd o3w 1

5.ábra – Triglycerid és fibrinogen szintváltozás háromheti halolaj fogyasztás után

A triglycerid a lipoproteinek egyik zsír alkotórésze amelynek magas szintjét a zsíros táplálkozáson túl a sok szénhidrát, valamint az alkoholfogyasztás okozhatja. A fibrinogén egy vér protein, amely részt vesz a véralvadási folyamatokban és magas szintje a szív és érrendszeri betegségek kialakulásában ugyancsak jelentős szerepet játszik!

Hogyan befolyásolja a természetes stabil halolaj a vércukor szintet?

A 6. ábra a 4 hetes halolaj fogyasztás utáni vércukor állapotot mutatja.

halolaj vercukor o3w 1

6. ábra

Cukorbetegeknél hasznos, ha omega-3 telítetlen zsírsavat fogyasztunk, ezzel is csökkentve a cukorbetegséggel járó mellékhatásokat. Ehhez viszont elengedhetetlenül szükséges, hogy a halolaj ne növelje a vércukor szintet. A természetes stabil halolaj sokkal kedvezőbb hatást ér el a szervezetben, mint az átlagos halolajak, és nem emeli a vércukorszintet! A természetes stabil halolajat cukorbetegek is fogyaszthatják.

Hogyan hat a természetes stabil halolaj az ízületi merevségre?

Az ízületi problémák túlnyomó része gyulladásos eredetű.

Az Eskimo természetes, stabil halolaj hatékony gyulladáscsökkentő hatású készítmény.

Kutatásokkal kimutatták, hogy az omega-3 csökkenteti a fájdalmakat, a gyengeséget, és a gyulladásgátló szerek iránti igényt is.

Gyakran néhány hónap kellett a hatás kifejlődéséhez, és egyesek nagyobb dózist igényeltek a szokásosnál. (Pl. naponta 10ml természetes, stabil halolajat (2 teáskanál)).

Vizsgáltuk a gyulladáscsökkentők okozta gyomor problémákat. Ezek csökkenthetők halolaj szedésével.

A gyulladáscsökkentő gyógyszer csökkenti a kedvező eicosanoidok szintjét (prostacyclin), és növeli a nem kedvező eicosanoid szintet ( leucotriének) a gyomorban.

Vizsgálatainkból kiderült, hogy az Eskimo természetes stabil halolaj mindkét mellékhatást ellensúlyozza.

Hogyan befolyásolja a természetes stabil halolaj az agyfunkciókat?

Egy régi mondás szerint „A hal az agy tápláléka”. Ez a tény ma már tudományosan is bizonyított, hiszen az agy egy része telítetlen zsírsavakból áll, különösen a DHA típusú zsírsavakból. Nemrégiben fedezték fel az agy DHA tartalma, és a mentál kapacitás közötti összefüggést is.

A következő diagramm 10 napos halolaj szedés utáni eredményeket mutatja az agy DHA és, NOS (Nitric Oxide Synthase) szintjét vizsgálva. (7.ábra)

 

halolaj agyfunkciok o3w 1

Stabil halolaj további hatásai

A stabil halolaj és a vérkeringés

Vizsgálatok bizonyítják, hogy a halolaj elősegíti a vérkeringést a végtagokban. Ugyancsak gyorsítja a szervezet regenerációját erős fizikai megterhelések után.

A halolaj és a vérnyomás A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek halolajjal kombinálva eredményesebb hatást fejtenek ki.

A természetes stabil halolaj csökkenti a szívritmuszavar, okozta infarktus kialakulásának rizikóját! Vizsgálatok szerint a hirtelen szívhalálban elhunyt emberek vérében alacsony volt az omega-3 arány, míg magas volt a telített zsírsav mennyiség!

Halolaj és a szellemi egészség

Vizsgálatok szerint azoknál a gyerekeknél, akiknél az omega-3 szint alacsony volt a szervezetben kisebb szellemi kapacitást tapasztaltak főleg a matematikai feladatok megoldásánál, ami sokszor alvási problémákkal párosult.

Tanulmányok bizonyították, hogy a DHA tartalmú halolaj elfogyasztása után már két órával tapasztalható volt a szellemi teljesítő képesség növekedése! Fontos megjegyezni, hogy ezt a hatást a stabil halolaj fogyasztása után tapasztalták!

Pozitív eredményekről tudósítottak azok a vizsgálatok, amelyeket figyelem-hiányos vagy hiperaktív gyerekekkel végeztek.

A depresszió és az Alzheimer-kór-ral kapcsolatos vizsgálatok is sikerekről számoltak be, sőt hasonló volt az eredmény skizofrénia esetén is.

Halolaj és a bőrproblémák

A halolaj szedése következtében a bőr rugalmasabbá, fiatalosabbá válik. Néhány bőr problémánál, mint pl. száraz bőr, ekcéma, pszoriázis,a stabil halolaj jótékonyan hat. Napozásnál csökkenti a bőr sérüléseit. Rendszeres halolaj fogyasztása esetén kevesebb krémre és egyéb kozmetikumra van szükség.

Halolaj és a rák

Az utóbbi évek kutatásai kimutatták, hogy a mellrák a petefészek és a prosztata rák az emésztőrendszeri rákok és a vizeletkiválasztó rendszert érintő rákok kockázata fordított arányban van a fogyasztott hal, vagy omega-3 mennyiséggel!

A halolaj egyéb hatásai

  • csökkenti a menstruációs fájdalmakat
  • csökkenti a migrénes és egyéb görcsös fájdalmakat
  • csökkenti a gyulladásos típusú betegségek kockázatát
  • csökkenti a megfázásos betegségek kialakulásának kockázatát
  • csökkenti a dohányzás okozta mellékhatásokat
  • segíti a kalcium felszívódását, így a csonttörések gyógyulását
  • segíti a zsírégetést, így jó fogyókúra esetén

Összegezve a fent leírtakat: A stabil halolaj nem csodaszer, egyszerűen csak megszünteti a szervezet omega-3 hiányát és helyreállítja a helyes omega-3 – omega-6 arányt, amivel rengeteg betegség kialakulásának rizikóját csökkenthetjük.

Forrás: omega3wellness.hu

Hinterlasse einen Kommentar

Bitte beachten Sie, dass Kommentare vor der Veröffentlichung freigegeben werden müssen