Barion Pixel Mire jó a B12 vitamin – Patikamix.hu

Mire jó a B12 vitamin

A B12-vitamin egy vízben oldódó, színtelen és szagtalan vitamin, amely nélkülözhetetlen a szervezet számára. Kémiai elnevezése, a cyanocobalamin, onnan származik, hogy központi helyen cianidot és kobaltiont tartalmaz.

B12-vitamin táplálékból való felvétele 50 éves kor felett csökken, így mindenképpen javasolt étrendkiegészítők szedése. Megelőzhető lehet az Alzheimer-kór kialakulása, a vérszegénység és különböző szívproblémák.

Vegetáriánusoknál és vegánoknál különösen fontos odafigyelni a bevitelére, mivel ők pont azoktól az ételektől tartják távol magukat, amik nagy mennyiségben tartalmaznak B12-vitamint.

A B12-vitamin pótlása két dolog miatt nehéz: az egyik oka az, hogy a belekből nagyon rosszul szívódik fel, a másik pedig az, hogy ha egyszer elfogyott a májban elraktározott B12-vitamin, akkor a szervezet a májban található raktárakat fogja feltölteni, és csak ezután engedi keringeni a vérben.

Tehát a hiány kezelése igen nagy türelmet és következetességet igényel, ha ezek megvannak, jöhetnek a táplálékkiegészítők és a kiegyensúlyozott étrend.

Súlyos B12-vitamin hiány esetén indokolt lehet injekció formájában beadni, ezt viszont kizárólag orvos teheti meg.

Az ajánlott napi dózist nem feltétlen érdemes átlépni, mert nagy valószínűséggel nem fog felszívódni 1000mcg-nál több.

Pont a nehéz pótlás miatt erősen javasolt az étrend megreformálása is, célszerű beépíteni az étrendünkbe a húsokat, belsőségeket, a kagylót, szardíniát, a tojást, különféle gabonapelyheket és a sörélesztőt.

A sörélesztőt bevihetjük tabletta formájában, de kapható még pehely formájában, ezt el lehet keverni joghurttal, műzlivel, de akár magában is fogyaszthatjuk.

A vitaminok pótlását nagyban meg tudjuk könnyíteni, ha étrendünk szerves részévé tesszük a zöldségeket és a gyümölcsöket, valamint a rostokban gazdag gabonákat. Fogyasszunk hetente többször zabkását, nyers zöldségeket és gyümölcsöket, valamint fogyasszunk sok folyadékot!

 

A DNS- és RNS-szintézis során társenzimként működik, így szerepe van a fehérje- és nitrogéntartalmú vegyületek anyagcseréjében, a vörösvérsejt normális képzésében.

Főleg állati eredetű táplálékokban található meg, mint például sertés-, marhamáj, hering, tejtermékek, tojás. Napi szervezetbe vitele részben az életkortól függ. A legnagyobb szükséglet a terhesség és szoptatás ideje alatt van (3 mikrogramm).

Az átlagos serdülőkori-felnőttkori igény napi 2 mikrogramm. Vannak azonban bizonyos betegségek, állapotok, amikor a szervezet igénye megnövekszik a B12 iránt. A táplálékkal bejutott vitamin a vékonybélben szívódik fel. A felszívódásához egy, a gyomornyálkahártya sejtjei által termelt, intrinsic nevezetű faktorra van szükség, mellyel stabil komplexet képes alkotni. A vérkeringésbe kerülve egy transcobalamin nevű fehérje segítségével szállítódik el a csontvelőbe és egyéb célszervekbe.

Az emberi vastagbélben élő baktériumok képesek lennének B12-vitamin képzésére, de sajnos onnan nem tud bekerülni a véráramba.

Hinterlasse einen Kommentar

Bitte beachten Sie, dass Kommentare vor der Veröffentlichung freigegeben werden müssen