Barion Pixel Miért hasznos a Béta-karotin? – Patikamix.hu

Miért hasznos a Béta-karotin?

Miért hasznos a Béta-karotin?

A béta-karotin egy karotinoid, amely a növényi pigmentek, színezőanyagok egyik csoportját alkotja. Olyan típusú antioxidáns, mely a szervezetbe kerülve rövid idő alatt A-vitaminná alakul át.

Az A-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik a szem egészséges működésében, a jó látásban, az immunrendszer erősítésében, valamint az egészség fenntartásában. Tanulmányok igazolják, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak olyan zöldséget és gyümölcsöt, amely gazdag béta-karotinban, kisebb eséllyel lesznek érintettek a szívbetegségekben és bizonyos daganattípusok kialakulásának az esélye is csökken. Emellett a vírusokra is kevésbé fogékonyak, akik megfelelő mennyiségű béta-karotint vesznek magukhoz. A bőrre is jó hatással van, ezért érdemes rendszeresen pótolni.

A -vitamin forrásai nemzetközi egységben (NE)

  • máj 26000 NE/100 g
  • sárgarépa 9500 NE/100 g
  • paraj 7800 NE/100 g
  • sütőtök 7100 NE/100 g
  • papaya 5700 NE/100 g
  • káposzta 4900 NE/100 g
  • brokkoli 4100 NE/100 g

ezenkívül nagy mennyiségben tartalmazza még a sárgadinnye, az avokádó, a sárgabarack, a saláta, a spárga, a zöldborsó, az őszibarack. Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin és a májban található meg leginkább felhalmozva. Egy átlagos, egészséges felnőtt szervezet akár 1-2 évre elegendő A-vitamint is képes eltárolni. Persze ez csak akkor van így, ha megfelelően táplálkozunk és nincsenek hiányállapotok, amikor is hozzá kell(ene) nyúlni ezekhez a tartalék raktárakhoz.

A- vitamin hiánya

Az A-vitamin hiányában elhalnak a nyálkatermelő sejtek, helyettük szaruréteg képződik olyan helyeken, ahol nem kellene: a gyomorban, a tüdőben, a nemi szervekben vagy a bőrön. Ez emésztési zavarokat, gyomorfájást, gyulladásokat, bőrkiütéseket, látási zavarokat, rosszabb esetben rákot okoznak. A hiánytünetek közé sorolhatóak a szempanaszok, a törékeny körmök és hajszálak, a terméketlenség, a farkasvakság és különböző fertőzések is.

A-vitamin napi szükséglete:

A csecsemőknek naponta 2000 nemzetközi egységet, a gyermekeknek 2300-3200 NE-t kell fogyasztaniuk a béta-karotinból. Ezután folyamatosan nő a szükséglet: a fiataloknál és a nőknél 4000 NE-re, a férfiaknál és a terhes nőknél pedig 5000 NE-re.